Mikroorganismer - Matbransjens usynlige fiender

Kampen starter med kunnskap

 

Kampen mot mikroorganismene starter med kunnskap!

 

"If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.

If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defat. 

If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle."

Sun Tzu, The art of War

 

Mikroorganismer påvirker både tryggheten og kvaliteten på produktene dine. For å forhindre sykdom og ødeleggelse, må smittepresset reduseres og vekst og overlevelse styres.

Krigen mot disse usynlige fiendene starter med kunnskap. Ikke bare om fienden, men denne kunnskapen sett opp mot egen virksomhet, prosess og rutiner.

Innen temaet grunnleggende mikrobiologi har vi utarbeidet to uavhengige nettkurs, hver på 3 timer, inkludert pause, spørsmål og svar.

Mål

Gjennom disse to praktiske nettkursene vil du lære om hvilke mikroorganismer som er relevante for din bedrift, og om deres egenskaper og konsekvenser.

Nettkurs 1:

På dette kurset får du grunnleggende kunnskap og økt forståelse for:

  • Matbårne sykdommer 
  • Egenskapene til de viktigste mikroorganismene som kan føre til matforgiftning (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, E.coli, Camphylobacter, Salmonella og Listeria monocytogenes)
  • Etablering, vekst og effekten  av de viktigste årsakene til matforgiftning 

Nettkurs 2:

Dette kurset bygger på nettkurs 1. Du vil her her lære mer om:

  • Flere viktige sykdomsfremkallende mikroorganismer utover de som ble gjennomgått i del 1 (prioner, virus, bakterier og parasitter), som også er relevante for matindustrien  
  • Vekst og egenskaper, og hvilke utfordringer de ulike organismene representerer i forhold til matforgiftning

Etter å ha gjennomført begge nettkursene, vil du:   

  • Ha fått økt kunnskap om etablering, vekst og virkning av et bredt spekter av mikroorganismer som kan føre til matforgiftning
  • Kunne anvende denne kunnskapen til å forbedre system, planer, rutiner og adferd og på den måten begrense eller eliminere potensielle utfordringer
  • Ha fått input til oppdatering av nødvendig HACCP- dokumentasjon, planer og rutiner (mikrobiologiske næringsmiddelfarer, fareanalyse, godkjenning av råvareleverandører, input til prøvetakingsplaner og opplæringsmateriell m.m) 

Målgruppe

Webinarene vil være nyttige for:

  • Kvalitetspersonell og alle som jobber med HACCP, mikrobiologi, prøvetaking og vurdering av analyseresultater
  • Alle som er ansvarlige for implementering av rutiner som skal redusere smitte og vekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer
  • Alle  som har behov for kompetanseheving og oppfriskning relatert til generell mikrobiologi og de viktigste sykdomsfremkallende mikroorganismene

Vi arrangerer flere nettkurs innen mikrobiologiske emner relevant for matindustrien. Se kurs i Listeria, Prøvetaking og Fastsettelse av holdbarhet

Nettkursene kan også tilpasses til din bedrifts behov og utfordringer innen mikrobiologi. Ta kontakt så hjelper vi deg med å finne en god løsning.  

Praktisk informasjon 

  • Vilkår og informasjon: Før du melder deg på kurs hos oss, oppfordrer vi deg til å gjøre deg kjent med våre regler for PÅ- OG AVMELDING
  • Påmeldingsfrist: snarest og senest 4 dager før kursdato
  • Varighet: kl 10.00-13.00
  • Påmeldingsavgift: 3000,-/modul 
  • Ved flere fra samme bedrift (juridiske enhet) gis det rabatt på kr 500,- per ekstra deltager 
  • Deltagerbevis sendes elektronisk per registrert deltager 

Hvorfor nettkurs:

Det kan være krevende å delta på digitale kurs en hel dag. Vi har derfor brutt ned noen av våre kurs i mindre uavhengige digitale kurspakker som varer i 2-3 timer. På den måten kan du friske opp og bygge kompetanse i et tempo som passer deg. 

Kommende nettkurs:

Påmelding til nettkurs 1 - 3. september

Påmelding til nettkurs 2 - 24. september

For mer info om våre kurs og tjenester innenfor mikrobiologi, ta kontakt med: 

Therese Faye

Microbiology & Food Safety Specialist, PhD
Aquatiq Consult 
+47 934 31 796
therese.faye@aquatiq.com

Aquatiq Consult Katalog

Kurs, revisjon og konsulenttjenester for matbransjen.